Avrupa’nın en batısındaki ülkelerden biri olan Portekiz aynı zamanda bir Schengen ülkesidir. Bu nedenle kısa süreli Portekiz vize başvurularında Schengen vizesi kriterleri uygulanmaktadır. Portekiz’e kısa süreli; turistik, ticari, aile ziyareti, transit amaçlı seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları Portekiz vizesi almalıdır. Ancak bunun bir istisnası var. 30 Mart 2011 yılında Portekiz ile Türkiye arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasına göre; Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaportu sahiplerinden Portekiz Vizesi talep edilmemektedir. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin ise Portekiz’e yapacakları 90 günden kısa süreli seyahatleri için Portekiz Schengen vizesi almaları gerekmektedir. 90 günden fazla süreli eğitim, çalışma ve Avrupa Birliği Projesine katılım amacıyla Portekiz’e seyahat edecek olan Hizmet (Gri) ve Hususi (Yeşil) pasaport sahipleri Ulusal Vizeye başvuru yapmalıdır. 

Bu arada Türk vatandaşlarının Portekiz’de aktarma yaparken, havaalanından çıkmadıkları ya da başka bir Schengen ülkesine gitmedikleri takdirde transit vize almalarına gerek yoktur.
Portekiz’in Türkiye’de bulunan temsilcilikleri vize başvurularını direkt olarak kabul etmemektedir. Başvurular Büyükelçiliğin yetkilendirdiği vize başvuru merkezi ve akredite edilmiş acenteler aracılığıyla vize başvurusu yapabilmektedirler. (Bu bilgiyi Portekiz temsilciliklerini arayarak teyit etmenizi öneririz.) 

 

ortekiz Schengen Vize başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli konu vizenin doğru kullanılmasıdır. Örneğin; başvuru sahibi birden fazla Schengen ülkesini ziyaret edecekse ancak vizesini Portekiz’den aldıysa ilk önce Portekiz’e giriş yapmalıdır. Ya da Schengen vizesini Portekiz’den almayı düşünüyorsa en uzun konaklayacağı ülkenin Portekiz olması gerekir. Eğer Portekiz Schengen vizesi doğru kullanılmazsa bir sonraki vize başvurularında ret sonucuyla karşılaşmak kaçınılmaz olur. 

Portekiz’e 90 günden az süreli seyahatler için Portekiz kısa süreli Schengen Vizesi başvuru yapılması gerekmektedir. 90 günden uzun süreli seyahatlerde ise Portekiz Ulusal Vize başvurusu yapılmaktadır. 

Kısa süreli Portekiz Schengen Vize türleri aşağıdaki gibidir. 

Turistik Vize 

Ticari Vize

Aile Ziyaret Vizesi 

Transit Vize


Uzun Süreli Portekiz Ulusal Vize türleri şunlardır:

Eğitim Amaçlı Ulusal Vize 

Avrupa Birliği Gönüllü Hizmeti İçin Ulusal Vize 

Aile Birleşimi Vizesi 

Çalışma İzni Vizesi 

 

Portekiz Vizesi Nereden Alınır? 


Portekiz Schengen vizesi Türkiye’de bulunan Portekiz temsilciliklerinden alınabilmektedir. Bu temsilciliklerin yetki alanı sınırlaması yoktur. Türkiye’nin hangi şehrinde yaşıyor olursanız olun (Antalya, Aydın, Bursa, Bolu, Balıkesir, Çorum, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gümüşhane, İzmir, Kars, Kırklareli, Manisa, Muğla, Ordu, Kastamonu, Malatya, Rize, Samsun,  Sivas, Trabzon, Hakkari, Uşak, Van ve Zonguldak) Schengen Vize başvurunuzu Ankara’dan Portekiz Büyükelçiliği’ne ve İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu’na yapabilirsiniz. 

Portekiz Vizesi Randevu 

2014 yılından bu yana tüm Schengen üyesi ülkeler biyometrik veri taraması (parmak izi alma ve biyometrik yüz fotoğrafı çekme) işlemi yapmaktır. Bu nedenle son 5 yıl içinde Schengen vizesi almamış olan herkes Portekiz vize başvuruları sırasında mutlaka parmak izi vermelidir. Bazı Schengen ülkelerinin kendilerinin aldığı biyometrik parmak izi verileri dışındaki verileri kabul etmediğini de unutmayınız. Parmak izi için Büyükelçiliğin yetkilendirdiği vize başvuru merkezine randevu alarak gitmeniz gerekmektedir. Ancak randevu işlemi yoğunluk nedeniyle bazen uzun sürebilmektedir. Eğer randevu almaya ayıracak zamanınız yoksa ofisimizi arayarak yetkilimizle görüşebilirsiniz. Yetkilimiz evraklarınızın kontrolünü sağladıktan sonra size en uygun gün ve saate randevunuzu alacaklardır. 

Vize başvuruları temsilciliklerin yoğunluğu nedeniyle geç sonuçlanabilir. Schengen vizenizin seyahat tarihinize yetişmesini istiyorsanız vize başvurunuzu en az 1 ay önceden yapmanız gerekmektedir. Eğer Portekiz’e eğitim, çalışma ve staj gibi nedenlerle gidecekseniz Ulusal Vize almalısınız. Ulusal Vize başvurularını da seyahat tarihinden en az 1 ay önce yapmalısınız. 

PORTEKİZ  VİZE BAŞVURU FORMU 

Portekiz Schengen vize başvurularının en önemli aşaması Portekiz Vize Başvuru Formunun’ doldurulmasıdır. Portekiz Konsolosluğu tarafından hazırlanan bu form, vize yetkilisinin başvuru sahibi hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Portekiz vize başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Formda yazdığınız yanlış ve yalan beyanlar vizenizin reddedilmesine neden olabilir. Portekiz Schengen Vize Başvuru Formu, büyük harflerle, okunaklı ve İngilizce olarak doldurulmalı ve başvuru sahibi tarafından şahsen imzalanmış olmalıdır. Eksik doldurulmuş formlarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir. 

 

UYARILAR
 

  • Portekiz Schengen vize başvurusu sırasında sunacak evrakların güncel ve orijinal olmasına özen gösterin. Resmi belgeleriniz son 10 gün içinde alınmış olmalı. Vize bölümünce ek evrakların istenebileceğini de göz önünde bulundurun. 
  • 18 yaşını doldurmuş herkesin bireysel başvuru yapması gerekmektedir. Reşit olmayanların başvuru formlarını ebeveynleri imzalamalıdır. 

 

  • Başvuru sahibi 12 yaşından küçük ise Portekiz Vize başvuruları sırasında parmak izi vermesine gerek yoktur. 25 Eylül 2014 tarihinden bu yana 12 yaşından büyük başvuru sahiplerinden parmak izi alınmaktadır. 
  • Eğer 12 yaş altı başvuru sahibi Portekiz’e tek başına gidecekse ebeveynlerinin imzaladığı noter onaylı muvafakatnameyi başvuru dosyasında mutlaka sunmalıdır.  

  

  • Portekiz Aile/ Arkadaş Ziyaret Vize başvurularına en önemli belge davetiye  mektubudur. Bu mektup, Portekiz Belediyesi onaylı orijinal bir davet mektubu olabileceği gibi, davet eden kişi tarafından Portekizce veya İngilizce yazılmış da olabilir. 
  • Davet eden kişinin yazdığı mektubu e-mail veya faks aracılığıyla temin edebilirsiniz. Davet eden kişinin ayrıca Portekiz oturum kartı, Portekiz pasaportu, oturduğu evin kira sözleşmesi ya da tapusunun fotokopilerini de göndermesi gerekmektedir.